Ruokapalvelut

Ravitsemuksen ja ruokailun järjestäminen Johanna-kodissa
 

Maukas ja ravitseva ruoka kuuluu päivän kohokohtiin. Se pitää yllä vireyttä ja terveyttä ja nopeuttaa myös sairauksista toipumista. Johanna-kodin keittiön toiminta perustuu Valtion ravitsemisneuvottelukunnan, ikääntyville antamiin ravitsemussuosituksiin. Toiminta perustuu pääosin omaan, itse valmistettavaan ruokaan ja leivontaan. Ruoka-annoksia valmistetaan päivittäin noin 120.

 

Ruokailu tapahtuu ruokasalissa, noutopöydästä. Palvelemme pöytiin tarvittaessa. Asukas saa ruuan myös huoneeseen, mikäli vointi ei salli ruokasalissa ruokailua. Ruokailujen aikana henkilöstö huolehtii, että kaikki asukkaat tulevat syömään. Jos näin ei ole, tarkistetaan asia, jottei kukaan jää ilman ruokaa.

 

Talon kakkoskerroksessa sijaitsevalle muistisairaiden osastolle ruoka kuljetetaan lämpö-ja kylmäkuljetuslaatikoissa. Siellä hoitaja annostelee ruuan asukkaille. Ruokailu tapahtuu kotoisasti yhdessä yhteisessä pöydässä.

 

Keittiö huolehtii luonnollisesti myös Johanna-kodin työntekijöiden ruokailusta. Työntekijät voivat ruokailla yhdessä asukkaiden kanssa ruokasalissa.

 

Samoin vierasruokailut ovat tervetulleita, tieto ruokailijamäärästä on hyvä infota keittiölle, jos mahdollista.

 

Johanna-kodin ruokailuajat:

- aamupala klo 8.00 – 9.00

- lounas 11.00 - 12.00

- päiväkahvi 13.30 - 14.00

- päivällinen 15.45 - 16.15

- iltapala vapaasti illan mittaan hoitajien toimesta

 

Ruoka valmistetaan itse, omassa keittiössä. Valmisruokaa käytetään jonkin verran, lähinnä ruuhkahuippujen helpottamiseksi. Tällöin pyritään valitsemaan tarkoituksenmukaisia ja maukkaiksi havaitsemiamme, laadukkaita ja tykättyjä ruokia. Raaka-aineet hankitaan kotimaisilta toimittajilta.

 

Ruokailun suunnittelussa turvataan riittävä energian, proteiinin ja D-vitamiinin saanti. Erilaiset kala- ja kasvisruuat,kokoliha ja jauheliharuuat vaihtelevat päivittäin. Lämmin kasvislisäke kuuluu jokaiseen lounaskattaukseen. Samoin monipuolinen salaattivalikoima.

 

Päivällinen koostuu useimmiten ruokaisasta keitosta ja puurosta.

 

Ruokakerma ja erilaiset juustovalmisteet toimivat hyvinä ruuan rikastuttajina.

 

Kotimaiset marjat ovat tärkeässä osassa jälkiruokien suunnittelussa. Marjakiisselit, erilaiset rahkat, hyytelöt, paistokset ja jälkiruokakastikkeet ovat maukkaita ja virkistäviä. Ne antavat virkistävän tunteen ruokailun päätteeksi.

 

Ruokailuun tuovat vaihtelua myös vuodenaikojen vaihtelut, asukkaiden omat toiveet, teemaviikot, erilaiset talon sisäiset tapahtumat sekä vuosittain toistuvat viralliset ja vakiintuneet juhla- ym. päivät Suomessa. Puhumattakaan joulun-ajasta, jota odottaen vietämme Johanna-kodissa jo marraskuusta lähtien.

 

Ruokailun ilmastovaikutuksiin pyritään vastaamaan:

- käyttämällä mahdollisuuksien mukaan lähellä sijaitsevia toimittajia.

- hyödyntäen elintarvikkeiden luontaisia sesonkeja.

- korvaamalla eläinperäisiä tuotteita kasviperäisillä.

- annostelemalla kohtuullinen määrä ruokaa lautaselle.

- minimoimalla ruokahävikkiä, esim. pakastamalla ylijäämä lihakastike.

 

 

Edellä kerrottu on kuvaus Johanna-kodin keittiön toiminnasta. Pyrimme huolehtimaan omalta osaltamme täällä asuvien asukkaiden hyvinvoinnista ja tukemaan heidän terveyttään ja toimintakykyään mahdollisimman pitkälle. Olette lämpimästi tervetulleita tapaamaan omaisianne tai tuttavianne. Samalla on mahdollisuus myös ruokailla tai kahvitella yhdessä heidän kanssaan.

 

Lämpimästi tervetuloa

Johanna-koti

Keittiöhenkilökunta

 

Ritva Pärhä, ruokapalvelujen vastaava

Satu Pusila, ruokapalvelujen varavastaava

puh. 044-300 3143