Keittiö ja muut oheispalvelut

Joulu 2016
Menu 13.12.2016
Ruokasali 2016
Keittiön väki 13.12.2016
Ruokasali 2016
Ruokasali 2016
Pipari-ikkuna 2007
Ruokasali juhlakunnossa Itsenäisyyspäivänä 2007
Ruokasali

Keittiö

Emäntä Minna Makkonen, ruokapalvelujen varavastaava Satu Pusila

puh. 044-300 3143

 

Ravitsemuksen ja ruokailun järjestäminen Johanna-kodissa

Maukas ja ravitseva ruoka kuuluu päivän kohokohtiin. Se pitää yllä vireyttä ja terveyttä ja nopeuttaa myös sairauksista toipumista.

Johanna-kodin keittiön toiminta perustuu Valtion ravitsemisneuvottelukunnan, ikääntyville antamiin ravitsemussuosituksiin.

Toiminta perustuu pääosin omaan, itse valmistettavaan ruokaan ja leivontaan. Ruoka-annoksia valmistetaan päivittäin noin 120.

Ruokailu tapahtuu ruokasalissa, noutopöydästä. Asukaspaikkoja on 45. Tällä hetkellä palvelemme pöytiin noin kolmea neljäsosaa. Loput asukkaista ottavat itse ruuan linjastosta. Tarvittaessa asukas saa ruuan myös huoneeseen.

Ruokailun kuluessa henkilöstö huolehtii, että kaikki asukkaat tulevat syömään omalle paikalleen. Jos näin ei ole, tarkistetaan asia, jottei kukaan jää ilman ruokaa.

Talon kakkoskerroksessa sijaitsevalle muistisairaiden osastolle ruoka kuljetetaan lämpö-ja kylmäkuljetuslaatikoissa. Siellä hoitaja annostelee ruuan asukkaille. Ruokailu tapahtuu kotoisasti yhdessä yhteisessä pöydässä.

Keittiö huolehtii luonnollisesti myös Johanna-kodin työntekijöiden ruokailusta, joka hoituu luontevasti asukasruokailun jälkeen ruokasalissa. Samoin pienimuotoiset vierasruokailut ovat tervetulleita, kuitenkin tieto ruokai-lijamäärästä on hyvä olla tiedossa etukäteen.

Johanna-kodin ruokailuajat:

- aamupala klo 8.00 – 9.00

- lounas 11.00 - 12.00

- päiväkahvi 13.30 - 14.00

- päivällinen 15.45 - 16.15

- iltapala vapaasti illan mittaan hoitajien toimesta

Ruoka valmistetaan itse, omassa keittiössä. Valmisruokaa käytetään jonkin verran, lähinnä ruuhkahuippujen helpottamiseksi. Tällöin pyritään valitsemaan tarkoituksenmukaisia ja maukkaiksi havaitsemiamme, laadukkaita ja tykättyjä ruokia. Raaka-aineet hankitaan kotimaisilta toimittajilta.

Ruokailun suunnittelussa turvataan riittävä energian, proteiinin ja D-vitamiinin saanti. Erilaiset kala- ja kasvisruuat,kokoliha ja jauheliharuuat vaihtelevat päivittäin. Lämmin kasvislisäke kuuluu jokaiseen lounaskattaukseen. Samoin monipuolinen salaattivalikoima.

Päivällinen koostuu useimmiten ruokaisasta keitosta ja puurosta.

Ruokakerma ja erilaiset juustovalmisteet toimivat hyvinä ruuan rikastuttajina.

Kotimaiset marjat ovat tärkeässä osassa jälkiruokien suunnittelussa. Marjakiisselit, erilaiset rahkat, hyytelöt, paistokset ja jälkiruokakastikkeet ovat maukkaita ja virkistäviä. Ne antavat virkistävän tunteen ruokailun päätteeksi.

Ruokailuun tuovat vaihtelua myös vuodenaikojen vaihtelut, asukkaiden omat toiveet, teemaviikot, erilaiset talon sisäiset tapahtumat sekä vuosittain toistuvat viralliset ja vakiintuneet juhla- ym. päivät Suomessa. Puhumattakaan joulun-ajasta, jota odottaen vietämme Johanna-kodissa jo marraskuusta lähtien.

Ruokailun ilmastovaikutuksiin pyritään vastaamaan:

- käyttämällä mahdollisuuksien mukaan lähellä sijaitsevia toimittajia.

- hyödyntäen elintarvikkeiden luontaisia sesonkeja.

- korvaamalla eläinperäisiä tuotteita kasviperäisillä.

- annostelemalla kohtuullinen määrä ruokaa lautaselle.

- minimoimalla ruokahävikkiä, esim. pakastamalla ylijäämä lihakastike.

Omavalvonta

1.Vastaanottotarkastus ja mahdollinen reklamointi

2. Oikea varastointi

- maito- ja maitotaloustuotteet +6 C

- liha- ja lihatuotteet +4 - +6 C

- kala +1 - +3 C

- vihannes, hedelmät +7 – 10 C

- pakasteet -18 C

3. Elintarvikkeiden valmistusta ja käsittelyä koskevat

lämpötilasuositukset

- kuumentamalla valm. elintarvike väh. + 70 C

- siipikarjan liha + 75 C

- kuumana tarjottava elintarvike + 60 C

Jäähdytys

- ruoka jäähdytetään alle neljässä h:ssa + 8 C

Uudelleen kuumennus, vähintään + 70 C

Uuudelleen kuumennus, siipikarja, väh. + 75 C

Ruokien lämpötilamittaus suoritetaan päivittäin ja kirjataan viikoittain. Noutopöydän lämpöaltaan lämpötila on vähintään + 75 C

Salaatit, jälkiruuat ja maitotuotteet enint. +12 c

Erityisruokavaliot valmistetaan erillään muista ruoka-aineista.

Keittiötyössä työntekijä on pukeutunut työasuun sekä turvallisiin työjalkineisiin, joita käytetään ainoastaan työpaikalla. Samoin käytetään

hiukset peittävää päähinettä.

Kertakäyttökäsineitä käytetään suojaamaan mahdollisilta mikrobeilta.

Käsineet tulee vaihtaa riittävän usein, varsinkin jos koskettaa kahvoja tai muita pintoja, työvälineitä tai esim. rahaa.

Jokaisella keittiötyötä tekevällä oltava voimassaoleva hygieniatodistus.

Salmonellatodistus toimitettava silloin, kun työsuhde kestää vähintään kuukauden. Tarkastus tehdään työhöntullessa ja palattaessa vähintään neljän vuorokauden mittaiselta matkalta pohjoismaiden ulkopuolelle.

Uuden työntekijän työhönsijoitustarkastus suoritetaan työterveysasemalla.

Terveystarkastajan neuvonta-ja kontrollikäynnit luovat turvallisuutta ja auttavat pulmien ratkaisuissa yhdessä henkilöstön kanssa.

Edellä kerrottu on kuvaus Johanna-kodin keittiön toiminnasta. Pyrimme huolehtimaan omalta osaltamme täällä asuvien asukkaiden hyvinvoinnista ja tukemaan heidän terveyttään ja toimintakykyään mahdollisimman pitkälle. Olette lämpimästi tervetulleita tapaamaan omaisianne tai tuttavianne. Samalla on mahdollisuus myös ruokailla tai kahvitella yhdessä heidän kanssaan.

 

Lämpimästi tervetuloa

Johanna-koti

Keittiöhenkilökunta

 

 

Pesutupa

Asiakkaidemme pikkupyykki pestään talossa. Pesutupa pesukoneineen, pyykinkuivausrumpuineen ja silitysvälineineen on myös niiden asukkaiden käytössä, jotka haluavat pestä itse pikkupyykkinsä. Liinavaatepyykki pesetetään pesulassa talon puolesta.

 

Parturi-kampaaja, jalkahoitaja

Parturi-kampaajan, hierojan ja jalkahoitajan vastaanotot ovat säännöllisesti Johanna-kodissa. 

 

Kioski 

Kioski on avoinna talossa viikoittain asukkaiden pikkuostoksia varten.